Oldtidsgull fra Tysvær

Ny og spennende gård ble besøkt 25. april 2018. Masser av historie, men kunne vi klare å finne noe mer? Det var spørsmålet da vi satte kursen innover denne regntunge morgen.  Her er noen ord fra Kai om denne dagen.

Vi var på første besøk til en ny lokasjon denne dagen. Til en gård med masser av historie, helt tilbake til steinalderen og opp til nåtiden. Fine funn hadde blitt gjort på gåen før, da helst under fjerning av gravrøyser på slutten av 1800-tallet, og vi hadde et smått håp om å klare å finne noe spennende på denne gården. Både skålspenner, sverd og steinalderredskaper i hopetall har dukket opp her, så det burde være et visst potensiale.

Da vi kom frem til gården var det grått og vått. Regnbygene truet, og vi tok turen ned på det som grunneier kalte “storåkeren”. Ikke så stor, men etter datidens målestokk så var den nok stor. Den lå like foran dagens tun, og vi begynte altså der. I hvert vår hjørne.
Men etter bare noen få minutters søk så kom det en real regnbyge. Da hadde min kompanjong akkurat funnet et tablettformet vektlodd fra mulig vikingtid, og ropte meg ned til motsatt hjørne av marken. Men siden det regnet såpass mye, så snudde jeg og gikk mot bilen heller. På veien mot bilen, helt i øvre hjørne av marken så fikk jeg et realt overflatesignal på Deusen. Mens jeg ventet på min venn, så kunne jeg jo få opp dette sølvpapiret tenkte jeg. Så mens han var på vei til bilen han også, så gravde jeg dette overflatesignalet på denne gressmarken.

Men det som dukket opp var noe helt annet enn sølvpapir.
Det var gull! En liten bit betalingsgull i trådform som lå en centimeter eller to ned i gressrøttene! Helt utrolig og meget overraskende. Mitt første betalingsgull, og det tok bare 392 turer med detektor så satt den! Hjertepumpa gikk og adrenalinet raste. For en følelse!

Så da fikk regn være regn, og etter en kort periode med hjertebank i grunneiers låve, så var det utpå marken igjen.
Vi hamret denne marken resten av denne dagen, og neste dag var vi på plass igjen. Dessverre uten å finne noe mer gammelt. Ingenting eldre enn 1700-tallet var å spore.

Får håpe dette jordet blir pløyd i løpet av året. Da kan det fort dukke opp noe mer spennende håper vi.

Gull fra antakelig folkevandringstid, litt bronsebiter, muskettkuler og diverse. Dette ble dagens fangst for Kai sin del.

Tablettformet vektlodd fra rundt vikingtid. Funnet av Anders.