2 skilling ca. 1620, Rytterpenning

Kai Abrahamsen i Beep & Dig – Haugalandet Metallsøkerklubb hadde en god dag i felt på fastlandskarmøy den 30. januar 2017.
Etter en treig start på det nye året og stort sett bare gravd skrot, så dukket det opp en fin liten overraskelse i turens siste hull.

Der lå en liten  sølvmynt og ventet, og ikke en hvilken som helst mynt.
Det var en dansk 2 skilling Lybsk fra kong Christian IV, myntet i Gluckstadt og uten årstall, en såkalt rytterpenning/rytterskilling på grunn av myntens revers hvor kongen er avbildet ridende på sin hest.
Denne mynten skal ha blitt slått i årene fra 1619 til 1622, og er altså godt innenfor grensen for innleveringsplikt som er mynter eldre enn 1650. Mynten sendes derfor Rogaland Fylkeskommune som registrerer og håndterer funn gjort i Rogaland fylke.

Vi gratulerer Kai med en fint funn, og hans eldste myntfunn noensinne.