Gullringen som kom hjem…

23. mars 2016 dukket det opp en giftering i skogen på Fosen.

Klubbmedlem Geir Magnerud i Beep & Dig – Haugalandet Metallsøkerklubb fikk et enslig signal på en lysning mellom trærne, og under jorda lå en flott giftering i gull og ventet. Når slike funn blir gjort settes det i gang en prosess for å prøve å spore eier eller arvinger, selv om det til tider kan være vanskelig å nøste opp i saken.

Ringen hadde inskripsjon, og lød: “Din Jacob, Des. ’89”. En kvinnes giftering med andre ord, og vi begynte å lete etter giftemål i 1989, uten resultat. Det skulle vise seg at vi lette 100 år for seint, for det var i 1889 vielsen fant sted. Ringen havnet etterhvert litt i glemmeboken og ble dessverre liggende i Geirs funnskap uten at vi klarte å spore opp eier.

I August 2016 kom vi i kontakt med grunneier på nabogården, og da begynte puslespillbitene å falle på plass. Navn og datoer stemte, og det viste seg altså å være dagens grunneier på nabogården til funnstedet som var rettmessige eier av gullringen, som tippoldebarn av den som bar ringen i 1889.

gullring-dsc04082

Ringen hadde vært båret av Kamilla Johnsen (født Hervik), gift med Jacob Johnsen i desember 1889. Og treffende nok så heter dagens grunneier Camilla. Og Jacobsen til etternavn. Det var altså ringen til hennes tippoldemor Geir hadde funnet!

I huset på gården, som skal være minst 300 år gammelt, har Camilla liggende en bibel fra 1881, lommeur og briller etter Jacob. Nå har også hans kones giftering kommet hjem, og ligger nå sammen med de andre minnene på bibelen. En fantastisk historie som vi er stolte av å ha fått være med på å gjøre enda litt mer komplett.

gullring-dsc04068

gullring-dsc04086

Jacob og Kamilla

 

Hvem vet? Kanskje det dukker opp enda flere spor av Jacob og Kamilla i fremtiden? Jorden skjuler mye spennende!
Vi gleder oss.

 

Kai Abrahamsen
13. september 2016