Enestående funn i Tysvær

For Geir Magnerud i Beep & Dig – Haugalandet Metallsøkerklubb har den siste uken vært en innholdsrik uke. Lite visste han hvilket oppstyr det skulle bli da han og Ole-Jørgen Abrahamsen tok turen til en spennende gård i Tysvær for å teste forholdene.
Ikke mindre enn fire oldsaker dukket opp fra bakken denne dagen, og Geirs funn var av den absolutt flotte typen. En utrolig velbevart og flott ornamentert skivefibula (konisk spenne) i bronse fra Merovingertid (600-800 e.Kr.) og et 1800 år gammelt sidebeslag fra sverdslire, eldre jernalder, datert til 200-300 e.Kr.  Også dette i bronse. Et enestående funn som det er virkelig langt mellom på nasjonal basis.

geir kalstø med logo

Geir Magnerud i aksjon under en tidligere tur til Karmøy.

 

Ole-Jørgen fant også et sverdslirebeslag, datert eldre jernalder, og et beslag fra sannsynligvis middelalder.
En fantastisk dag i felt for gutta som har fått lovord og god oppbacking fra arkeolog Lars Søgaard Sørensen i Rogaland Fylkeskommune. Funnene er nå til konservering hos Arkeologisk museum i Stavanger, og forhåpentligvis blir de å se i utstillingen om ikke så altfor lenge.

OJ

Ole-Jørgens funn

 

Media har vært interessert i historien fra den dagen funnene ble presentert på Rogaland Fylkeskommunes hjemmesider.
NRK Rogaland (radio) var de første som snappet saken, og NRK Rogaland Nett fulgte så. Radio 102, Haugesunds Avis og Hnytt.no har også dekket saken, og funnene har fått stor og velfortjent omtale. Dette er detektorfunn som sjelden eller aldri gjøres, og spesielt sverdslirebeslaget til Geir har vakt nasjonal oppsikt langt inn på Riksantikvarens kontor, og klubben har fått velfortjent ros og positiv omtale.

Og en flott gård i Tysvær har fått 1000 år eldre historie på baken. Fantastisk!
Gratulerer så mye med drømmefunn Geir.

Skjermbilde-2016-06-23-kl.-10.52.15_article_large

Bildet ovenfor viser gravfunn fra Ringerike. Sidebeslaget til sverdsliren er omtrent identisk med det som Geir Magnerud fant i Tysvær forleden.

 

Les sakene fra media her:

Rogaland Fylkeskommunes hjemmesider

NRK Rogaland radio

NRK Rogaland på nett

Haugesunds Avis

Radio 102

Hnytt.no